Μια από τις πιο σημαντικές εργασίες για την ανάπτυξη του αμπελιού, το ξεφύλλισμα ή αλλιώς θερινό κλάδεμα, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και συνεχίζεται για τις επόμενες ημέρες στα αμπέλια μας στην Αγορά της Δράμας και στον Πλατανότοπο της Καβάλας.

Ο βασικός στόχος του ξεφυλλίσματος δεν είναι η αύξηση της παραγωγής των σταφυλιών αλλά για την υψηλή τους ποιότητα στο τελικό προϊόν, που δεν είναι άλλο από το κρασί!

 

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια θέλουμε στην ουσία να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη που έχουν οι βλαστοί του αμπελιού την άνοιξη και το καλοκαίρι, αφαιρώντας κληματίδες από ορισμένα σημεία, με σκοπό να δυναμώσουν τα σημεία που θέλουμε, δηλαδή οι βλαστοί από τους οποίους θα πάροΞεφύλλισμαυμε σταφύλια.

Με το ξεφύλλισμα επίσης δημιουργούνται στο εσωτερικό του αμπελιού καλύτερες συνθήκες φωτισμού και αερισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα των σταφυλιών και πιο ειδικά το χρώμα τους. Παράλληλα ο σωστός αερισμός εξασφαλίζει και κάποια προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Το ξεφύλλισμα εφαρμόζεται, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, όταν τα τσαμπιά αρχίζουν να ωριμάζουν ή λίγο πριν την τελική τους ωρίμανση. Σε αυτό το στάδιο θα αφαιρεθούν φύλλα που φωτοσυνθέτουν με αποτέλεσμα να μειωθεί η φωτοσυνθετική ικανότητα του αμπελιού και να μειωθεί η παραγωγή.

Αρχικά αφαιρούνται με το κλαδευτήρι τα μικρά φύλλα, όσα δεν είναι καλοσχηματισμένα καθώς επίσης και όσα βρίσκονται κάτω από το πρώτο τσαμπί του κάθε βλαστού. Το σωστό και πετυχημένο ξεφύλλισμα γίνεται έπειτα μελέτη. Τα οφέλη του φαίνονται στην ανάπτυξη του φυτού και στην ποιότητα των καρπών!

0 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

©2019 Design and Development by Lightform

Συνδεθείτε με τα στοιχεία σας

αλλιώς    

Forgot your details?

Create Account